За Созопол

лица
лица
лица
лица

Магията Созопол – градът, който оставя следа в сърцето на всеки докоснал се до красотата и неповторимата атмосфера на този очарователен морски град.
Минало и настояще тук се преплитат, старият град с красивите дървени къщи със специфичната си архитектура и криволичещи павирани улички, където всяка крачка е разходка из многовековната история на най-стария град по българското черноморско крайбрежие и модерните съвременни сгради в новата част.
Красивите плажове със златист пясък и кристално чиста вода, малките крайбрежни ресторантчета, южната крепостна стена, пристанището с рибарските лодки, яхтеното пристанище, живописните брегове и уникалните гледки на безкрайното синьо море привличат множество български и чуждестранни туристи.
Созопол е град разположен в югоизточна България. Намира се на морския бряг и е един от най-старите градове у нас. Историята му датира от IV-III хилядолетие преди Христа. Тази комбинация от място за почивка и културен и исторически център го прави невероятно привлекателна дестинация за туристите от страната и чужбина.
Созопол е най-старият град по българското черноморско крайбрежие. През 610 г. пр.н.е. на мястото на днешен Созопол е основана елинска колония (“полис”) на милетски гърци под името Аполония Понтика. Името на града идва от бог Аполон, смятан за закрилник на колониите. Градът израства като важен търговски и пристанищен център и поддържа активни връзки с големите центрове на Елада.

     Котвата става емблема на Аполония и неизменен знак върху монетите, които тя сече още от края на VI в. преди Христа. Богатият град се превръща в център на високо развито изкуство. Съвременниците му го наричат Аполония Магна (Велика Аполония). В града се намирал голям храм на бог Аполон. Точното местоположение не е изветно, вероятно на остров Кирик.
 През 72 г. пр.н.е. градът е завладян и ограбен от римляните, а крепостната му стена – разрушена. Пълководецът проконсул Марк Лукул, който превзема града, отнася със себе си известната статуя на бог Аполон от светилището и я поставя на Капитолия в Рим. През IV в. той отново е в подем и вече е известен с името Созополис – “град на спасението”.

     От XVIII-XIX век са запазени църкви и множество къщи от дърво и камък, създаващи неповторимия архитектурен облик на днешен Созопол. Старинните икони и великолепните дърворезбени иконостаси представят забележителните постижения на художествените занаяти от това време. През 2010 година античният Созопол стана арена на уникална находка с голяма историческа стойност. На близкия остров Св. Иван екип от археолози откри мощи на Свети Йоан Кръстител, които са положени за поклонение в църквата “Св. Георги”.

Галерия